top of page

Wat?

Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen dezelfde mogelijkheden en kansen kreeg om hun talenten te ontwikkelen en dromen na te streven?

Hoe kunnen we samen de kloof overbruggen die nog steeds bestaat tussen de schoolkansen en -prestaties van leerlingen uit verschillende sociale en culturele groepen?

Als deze vragen jou prikkelen, is Gelijkstroom hét evenement voor jou! Tijdens deze boeiende inspiratiedag vergroten we het bewustzijn rond de kansen- en prestatiekloof in het onderwijs en gaan we aan de slag met het overbruggen van scheidingslijnen tussen groepen. Dat doen we met een gevarieerd programma van keynotes, workshops, debatten en een muzikaal intermezzo.

Voor wie: Dit evenement is voor iedereen die bewuster wil worden en/of actief betrokken wil zijn bij het samenbrengen van diverse groepen.

Wanneer: 27 maart van 14u30 tot 20u30 

Waar: Bibliotheek De Krook in Gent

Wanneer?

Op 27 maart verwelkomen we je vanaf 14u30. Je kunt deelnemen aan het namiddagprogramma, avondprogramma, of beide.

 

Deel I - namiddagprogramma  

  • 14u30: Deuren gaan open. Welkom met koffie en thee

  • 15u00: Korte keynotes. Laat je inspireren door de verhalen van kindauteur Axel, de mama’s van Actief vzw, en de vrijwilligers van Uilenspel en Willemsfonds. Zij delen hun ervaringen en visies over het onderwijs, vanuit verschillende perspectieven en achtergronden

  • 15u30: Start workshops. Doe mee aan de interactieve workshops van TAJO, Kompanjon en Amal. Zij dagen je uit om na te denken over de drempels en krachten die leerlingen met een migratieachtergrond ervaren in het onderwijs. Je leert er uit hun best practices en experimenteert met nieuwe oplossingen

  • 17u00: Afsluitend moment

  • 17u30: Pauze met broodje

Deel II - avondprogramma

  • 18u30: Muzikaal intermezzo met Maxime Clincke

  • 18u45: Korte keynote van de vrijwilligers van Amal. Ook zij delen hun veldervaringen

  • 19u00: Start debat. Dit boeiende debat tussen professor Orhan Agirdag, schepen Evita Willaert en brugfiguur Nezhlya Azizova wordt gemodereerd door Melissa Giardina. Zij gaan in gesprek over de uitdagingen en kansen voor een meer rechtvaardig en inclusief onderwijssysteem

  • 20u30: Afsluitend netwerkmoment met glaasje

Wie?

Ontdek onze sprekers, acts en workshops
logo tajo

TAJO - "Sterk over drempels"

workshop 

TAJO is een talentenatelier waar jongeren van verschillende beroepen kunnen proeven en gemotiveerd worden om zich in te zetten voor hun toekomst. Binnen deze workshop word je aangemoedigd om na te denken en te ervaren hoe je over drempels kan stappen die je als vrijwilliger of hulpverlener soms ervaart wanneer je werkt rond de schoolloopbaan van kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie. Daarvoor worden er heel concrete spelelementen gebruikt, alsook good practices uit vijf jaar TAJO-praktijk, die handvaten zijn om in te zetten in jouw leefwereld. Er zal in kleine teams worden gewerkt, zodat dit een comfortabel leermoment is voor iedereen.

Evita Willaert debat schepen van onderwijs
kompanjon logo

Kompanjon - "IN DUO"

workshop 

Kompanjon vzw ondersteunt kansarme gezinnen door studenten uit het hoger onderwijs in te zetten voor persoonlijke studiebegeleiding aan huis. Deze workshop daagt je uit om na te denken over opvoedkundige uitdagingen die je als vrijwilliger of hulpverlener kan ervaren. Er zal worden gewerkt met heel concrete casussen, geput uit vijftien jaar Kompanjon-praktijk. De casussen dagen je uit om na te denken over hoe je zelf kijkt naar bepaalde bezorgdheden, hoe je samen met de context van het kind en de ouders samen aan de slag kan gaan, en op welke manier jij als ondersteuner impact kan hebben op het kind zijn of haar onderwijskansen. In DUO bedenk je samen met anderen kansen en haalbare oplossingen. 

Prof dr Orhan Agirdag debat pedagogie inclusie
amal logo

Amal -

"Kleur succes in opleiding"

workshop 

Amal vzw ondersteunt anderstalige nieuwkomers in Gent met individuele begeleiding, maatschappelijke oriëntatielessen, en toeleiding naar onderwijs & werk. Binnen deze workshop leer je drempels en krachten die leerlingen met migratieachtergrond ervaren bij het behalen van een diploma. Wat stellen de ambassadeurs van Amal vast bij het terugblikken op hun schoolcarrière? Hun ervaringen, drempels en kansen onthullen ook succesfactoren: wie of wat speelt een cruciale rol in het behalen van een diploma? Tijdens deze vorming verhoog je je skills als hulpverlener, leerbuddy of leerkracht om je begeleiding inclusiever te maken en de competenties van leerlingen en studenten met migratieachtergrond tot ontplooiing te brengen. 

Brugfiguur Nezliha debat

Evita Willaert

panellid

Prof. dr. Orhan Ağirdağ

panellid

Nezhlya Azizova  

panellid

Evita Willaert is schepen van Onderwijs, Opvoeding, Gezinsbeleid en Outreachend Werk in Gent.

Evita zet zich al jarenlang in voor alle Gentenaars, en zeker voor hen die soms een woordvoerder missen. Vooral de strijd tegen armoede en ongelijkheid is haar drijfveer om aan politiek te doen. Evita staat in heel nauw contact met de teams op de vloer en is hun spreekbuis in Vlaanderen, waar veel hefbomen liggen voor bijvoorbeeld Onderwijs en Kinderopvang. Haar kompas richt zich op gelijke kansen, armoedebestrijding en inclusie.

Professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, lector aan Academica en lid van de Jonge Academie in Vlaanderen en kroonlid van de Onderwijsraad. Voordien was hij een Fulbright Fellow aan de UCLA. Samen met zijn onderzoeksteam bestudeert hij maatschappelijke thema's in het onderwijs, met specifieke aandacht voor de lerarenopleiding, meertaligheid en digitalisering. Zijn werk is verspreid over meer dan honderd wetenschappelijke publicaties, die meer dan drieduizend keer geciteerd zijn en tevens werden bekroond met verschillende prijzen. 

Toen Nezhlya als jong meisje Bulgarije ruilde voor België, werd ze geholpen door een brugfiguur. Nu is zij dat zelf en wat voor één! Zoals de naam het aangeeft, is een brugfiguur iemand die bruggen slaat en laat dat er gerust meerdere zijn: tussen het schoolgaande kind, het gezin, de school en de buurt. Dat Nezhlya één van de Gentse brugfiguren is, hoeft niet te verbazen. Toen ze in België aankwam, had ze al een diploma lerarenopleiding op zak. In Gent studeerde ze af als maatschappelijk assistent, wat haar de geknipte combinatie opleverde voor een baan als brugfiguur. 

Melissa Giardina moderator
maxime clincke hip hop zangeres

Melissa Giardina

moderator

Melissa Giardina is sinds haar kindertijd gebeten door het leesvirus, en ook vandaag staat haar leven grotendeels in het teken van boeken. Ze werkte als vertaler – tolker, redacteur en boekenhandelaar, maar is tegenwoordig vooral actief als interviewer en literair moderator via haar bedrijf 'Vindetta!'.   

Melissa is jurylid van De Bronzen Uil en de Vloedschrijfwedstrijd, panellid van Uitgelezen. Sinds kort is ze bovendien ambassadeur van het Leesfonds – een ideale manier om haar levenslange boekenliefde te delen met duizend kinderen in Vlaanderen en Brussel. 

Maxime Clincke

muzikale act

Deze Vlaamse zangeres en hip-hop revelatie was slechts vijftien jaar oud toen ze haar eerste single uitbracht. Nog geen 2 jaar later haalde ze 20.000 streams met "Laatste Dans' op Spotify en doet ze het fantastisch op shows en bookings. In 2023 won ze de eerste editie van Willems Flava, een hip-hop cypher van het Willemsfonds.  

Tickets

 

Iedereen kan zich gratis inschrijven via ons formulier. Wil je toch graag een vrije bijdrage doen? Dan kan dat op het rekeningnummer: BE88 8959 4002 8841 met vermelding van je volledige naam + ‘inspiratiedag 27/3/2024’.

Waar? 

Adres

Bibliotheek De Krook 
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Hoe raak ik er?

Met de fiets
Er zijn voldoende fietsenstallingen aan en rondom De Krook. Voor bakfietsen en andere modellen zijn ruime parkeerplaatsen voorzien. Je kan zelfs een bakfiets ontlenen via cambio.be.

Met openbaar vervoer
De Krook is makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. De dichtste halte is Gent Zuid (tram & bus). Plan je route makkelijk met de planner van De Lijn.

Met de auto
De Krook heeft geen eigen parking. Je kan betalend parkeren in Parking Gent Zuid. 

bottom of page